Godis och tänder så påverkas emaljen och så minskar du slitaget
Känt den där sträva känslan på tänderna efter lördagsgodiset? Här är hur jag tänker, och enkla vanor som faktiskt funkar i vardagen.
Vad händer i munnen när vi äter godis
Vi kan vara ärliga: godis är gott. Samtidigt vet vi att munnen inte alltid jublar. Tänk så här: socker och syror är som små stormar som sveper förbi tänderna. Varje gång du tar en bit startar en kort period där miljön i munnen blir mer sur, och emaljen blir lite mer sårbar.
Saliven är vår bästa kompis. Den sköljer rent och hjälper till att balansera miljön igen. Men den behöver tid. Om vi småäter länge eller ofta får saliven ingen chans att jobba ikapp. Här uppstår känslan av “sträv tand” eller att tänderna känns lite känsliga för en stund.
Min tumregel i vardagen: samla godiset till ett kortare fönster, ge munnen en paus efteråt, och drick gärna vatten. Inte moral. Bara praktiskt.
Vill du se hur brett spann godis faktiskt finns i handeln kan en översikt över olika godissorter (annonslänk) hjälpa för att förstå varför vissa varianter upplevs “snällare” än andra.
Olika sorter påverkar olika
Alla godissorter beter sig inte likadant i munnen. Hårda karameller tar tid och blir som en lång film av söt smak. Gelé och kola kan fastna i gropar och mellan tänder. Choklad smälter snabbare och sköljs ofta bort lite lättare. Det betyder inte att något är “förbjudet”. Bara att valet påverkar hur länge tänderna exponeras.
När trenden drar åt det riktigt söta, som mycket amerikanskt godis (annonslänk), märker många att det blir ett extra “klibb”. En enkel motvikt är att dricka vatten och undvika att smutta på söta drycker samtidigt.
Det som säljs som “vanligt” här hemma varierar också. Kika på klassikerna inom svenskt godis (annonslänk), så ser du hur blandningar ofta rymmer både choklad, skum och gelé. Det blandade är kul – bara smart att äta i en samlad stund.
Många gillar det nostalgiska. Vissa retrogodis (annonslänk) är sockerrika och segar sig gärna fast. Ett knep: avsluta “godisstunden” med något som löser upp i munnen, som en bit choklad eller vatten.
Vill du spana i en annan stor butiksvärld för att jämföra, kolla Coolstuff (annonslänk). Där ser man tydligt hur form, klibbighet och storlek varierar – allt påverkar hur länge tänderna är “i zonen”.
Surt, klibbigt, hårt – riskprofiler
Här är hur jag tänker: surt bjuder på syra, klibbigt stannar kvar, hårt varar länge. Tre enkla ord för att minnas hur olika godis beter sig. Vill du dyka ned i surt särskilt, titta på surt godis (annonslänk). Den där citruskänslan är rolig för tungan, men kan lämna emaljen lite trött för stunden.
Klibbiga sorter som sega gelébitar, kola och fruktkarameller fastnar gärna. De blir som små “ankare” i tuggytorna. Då pågår sockerfesten längre än du kanske tänker. Ett enkelt motdrag är vatten efteråt, och att undvika att pilla runt med ny kola tio minuter senare.
Hårda karameller och klubbor är långa sällskap. Du får en ström av smak under flera minuter. Är det din favorit? Kör, men gör det som en tydlig “stund” och inte som en följeslagare hela eftermiddagen.
Lösvikten kan göra det här extra tydligt: du ser allt på en gång. Att lyfta blicken i en hylla för lösgodis (annonslänk) visar hur textur och form varierar – och därmed hur länge godiset hänger kvar.
Frekvens, mängd och smarta pauser
Ärligt talat är det inte bara “hur mycket”, utan “hur ofta”. Fem småbitar utspritt över fyra timmar kan ge fler “attacker” än en kortare godisstund. Det är därför jag föredrar att samla mitt snask till en samlad stund, hellre än att småäta hela kvällen.
Stora påsar lockar till långa sessioner. Det är inget mysterium – mer i skålen, mer i munnen. Att känna igen sig i storpack (annonslänk) är mänskligt; lösningen kan vara att portionera upp i skålar direkt, så att kvällen ändå får en naturlig punkt.
December är speciell. En bit om dagen låter lite, men varje dag är en ny start för surare miljöer. En enkel reflektion när du blir sugen är att fundera kring adventskalender (annonslänk) – mysigt, men bra med vatten och pauser efter “dagens lucka”.
Mitt favoritsätt att runda av: drick ett glas vatten när du är klar. Inget stort projekt. Bara en liten signal till kroppen att “nu är stunden slut”.
Vardagstips som gör skillnad
Här är hur jag tänker, utan pekpinnar. Små vanor räcker långt när de upprepas.
- Samla godiset till en tydlig stund, undvik småätande i timmar.
- Välj “snabbt in, snabbt ut” när du kan – mindre sega, mindre syrliga.
- Ha vatten nära. Skölj, andas, pausa. Klart.
- Avsluta gärna med något som inte fastnar, eller en bit som löser upp fort.
- Planera “sött” runt måltider. Många märker att det blir “en gång” istället för fem.
Barn, kalas och högtider
Kalas, helger och Halloween – här går glädjen först. Vi kan ändå göra små val som hjälper. Många märker att godisfyrverkeriet blir kortare och roligare om vi samlar allt till ett “godisbord”, kör vår stund, och sen byter aktivitet. Vid högtider som Halloween finns massor av temagodis. Ett exempel är halloweengodis (annonslänk) i häftiga former och förpackningar.
Vill du lägga fokus på aktivitet före mer snask kan utklädnader vara ett trick. Smyg in lek med rekvisita, som vampyr‑tänder (annonslänk), och låt godiset bli finalen – inte hela föreställningen.
Alternativ behöver inte vara tråkiga. Barn brukar gilla att “göra något”. En påse blåbär efter skogstur känns ofta som ett äventyr. Kolla tips för att plocka blåbär (annonslänk) när säsongen är rätt.
Vid födelsedagar och skolavslutningar kan en liten gåva dra ner sockermängden utan att dra ner stämningen. Få idéer till presentidéer (annonslänk) som alternativ till extra godispåsar.
Exempel: en lördagskväll steg för steg
Vi tar en vardaglig scen. Du och jag, soffan, en film. Vi är sugna. Här är ett enkelt upplägg som gör allt lättare.
Steg 1 – välj medvetet. Börja i en översikt av Godis & snacks och bestäm vad kvällen ska handla om: choklad, lite surt, eller en blandning. Less is more gäller ofta.
Steg 2 – portionera. Häll upp i en skål. Låt påsen åka bort från soffbordet. Tycker du om klassiker som Rigi mjölkchoklad, ta några rutor och njut av att det smälter fort. Gillar du fruktgelé, välj några bitar du verkligen vill ha.
Steg 3 – kombinera smart. En favorit i min vänkrets är att ta något segt först, och runda av med choklad som löses upp. Är du lagd åt fruktiga favoriter från märken som Red Band, toppa med vatten efteråt – tungan säger tack.
Steg 4 – signalera avslut. Res dig, häll upp vatten, och säg “klart med godis”. Småord, stor effekt. När hand och mun vet att stunden är över minskar suget att fortsätta på autopilot.
Snabb översikt: tabell
Här är en kort läsarvänlig karta. Inte en lagbok. Mer som ett trafikkort för munnen.
| Typ | Exempel | Vad händer i munnen | Enkla val |
|---|---|---|---|
| Surt | Syrliga skallar, pulver | Syra gör emaljen tillfälligt mer sårbar | Samla ätandet i en stund, skölj med vatten efteråt |
| Klibbigt | Kola, sega gelébitar | Fastnar i tuggytor, blir kvar längre | Avsluta med något som löses upp, vatten därefter |
| Hårt/långvarigt | Karameller, klubbor | Lång exponering under hela sugtiden | Gör som egen “stund”, inte hela eftermiddagen |
| Snabbt löst | Choklad, skum | Löser upp snabbare och sköljs oftast lättare | Passar bra som avslut efter segt/surt |
| Daglig vana | Decembergodis, små smakprov | Många korta “toppar” över tid | Vatten efter “dagens bit”, planera pauser |
| Alternativ | Kakor, frukt, bär | Annorlunda textur och sötma | Testa att köpa kakor till nästa fika |
Vill du se hur roliga säsongsprodukter får oss att småäta lite extra under hösten kan en tur bland halloweengodis (annonslänk) vara upplysande. Och lösgodisväggen visar bredden: svenskt godis (annonslänk) rymmer mycket variation bara där.
Våra rekommenderade produkter
Mormors Löständer Lösgodis 1 kg (annonslänk)
Stora påsen med fruktiga gelétänder i klassisk stil, passar kalas, temafest och lekfulla serveringar.
Farfars Löständer godis 1 kg (annonslänk)
Humoristiska gelétänder i rejäl påse, kul till barnkalas, bus eller festligt fredagsmys.
Haribo Vampyrer i Storpack 2625 gram (annonslänk)
Klassiska vingummin i extra stor låda, med lakrits och frukt, praktiskt för större sällskap.
Vampyrer Lösgodis 2,6 kg (annonslänk)
Storpack med Haribo-inspirerade vampyrer, blandar mild lakrits och frukt, passar godisbord och halloween.
Bloody Eyes Godis 1 kg (annonslänk)
Temagodis formade som ögon, skapar effekt på halloween och kalas, söt smak, lätt att dela.
Droppåse med godis-blod 100 ml BF 2025-01-10 (annonslänk)
Röd geléliknande godissås i droppåse, perfekt som rekvisita eller bus under halloween.
Handklovar av Godis (annonslänk)
Armband i klassisk godishalsbandsstil, lekfull present eller pynt, cirka 45 gram per styck.
Handklovar av Godis BF 2025-06-30 (annonslänk)
Samma lekfulla godishandklovar i limiterad batch, säljs styckvis, bäst före sommaren 2025.
Hockey Stick Supersalt Pulver (annonslänk)
Litet salt lakritspulver i rör, enkelt att ta med, nostalgisk känsla i varje portion.
Huggormar i Låda 2000 gram (annonslänk)
Färgglada geléhuggormar i stor låda, fruktiga smaker och seg konsistens för kalas.
Jelly Super Spermie 120 Gram (annonslänk)
Roligt jellogodis med detaljerad form, tillverkat i EU, passar som skämtpresent eller temafest.
Mina tänder - Förvaringslåda (Osorterad) (annonslänk)
Liten ask för mjölktänder, cirka sju centimeter, levereras osorterad, praktisk minnessak för barn.
Penisringar av Godis 3-pack (annonslänk)
Godisringar i halsbandsstil, tre pack, humoristisk present till vuxenfest, ätbara och färgglada.
Sparx Popping Candy 6-pack 30 gram (annonslänk)
Sex små påsar med sprakande godis, klassisk knastrig upplevelse, populärt i fiskdamm och kalas.
Trolli Mini Burger 10 gram (annonslänk)
Miniburgare av gelé i portionsförpackning, kul detalj i godispåsen eller som gimmick.
Sushi Godis - Look-O-Look (annonslänk)
Sushiset i godisform med flera bitar, rolig present till den som älskar teman och detaljer.
Bean Boozled Jelly Beans 7th Edition (annonslänk)
Spel i påse med överraskningssmaker, blandar goda och busiga varianter, perfekt som partyinslag.
Frystorkat godis - Skalle Bubblegum (annonslänk)
Krispigt frystorkat godis med bubbelgumsmak, lätt textur och oväntad crunch i varje tugga.
Frystorkat godis - Hallon/Lakrits Skalle (annonslänk)
Frystorkade skallar med hallon och lakrits, luftig känsla, en trendig och lekfull kombination.
S-märke Pulver Supersur Lösgodis 2 kg (annonslänk)
Stort kärl med supersurt pulver, för dekoration och smak, populärt bland sura godisälskare.
Frågor och svar
Är det bättre att äta allt godis på en gång?
En samlad stund ger färre “toppar” än småätande under timmar. Många upplever att tänderna känns bättre så.
Är surt godis sämre för emaljen än sött?
Surt gör miljön i munnen mer sur för stunden. Det kan upplevas tuffare för emaljen precis efteråt.
Spelar det roll om det är choklad eller gelé?
Choklad löses oftast upp snabbare. Gelé och kola kan fastna och “hänga kvar” längre mellan tänder.
Vad kan jag göra direkt efter att jag ätit godis?
Drick vatten och ta en paus. Det hjälper saliven att jobba och avrundar stunden utan krångel.
Hur tänker jag smart vid kalas och högtider?
Gör godis till en tydlig aktivitet. Kör ert “godisbord”, njut, och byt sedan till lek eller något annat.